Vanliga frågor

search icon

P-piller är tabletter du tar vid ungefär samma tidpunkt varje dag för att inte bli gravid. Det är en av de vanligaste och mest populära preventivmetoderna. P-piller används också som behandling vid svår mensvärk, oregelbunden mens eller mycket rikliga blödningar. En del sorters p-piller används även mot akne. 

Det finns olika sorters p-piller, men de fungerar på likartat sätt. Alla sorter gör att sekretet i livmoderhalsen blir så segt att spermier inte kan ta sig igenom. De gör också att livmoderns slemhinna blir tunnare, vilket gör att befruktade ägg inte kan fastna och utvecklas. Kombinerade p-piller och mellanpiller förhindrar ägglossning. Minipiller påverkar ägglossningen så att den antingen uteblir eller blir oregelbunden.

Du kan börja ta p-piller vilken dag som helst i din menscykel. När du börjar ta dem på mensens första dag har du ett direkt skydd mot att bli gravid. Om du börjar någon annan dag i din menscykel tar det sju dagar innan de ger ett säkert skydd. 

Efter ett uppehåll gäller samma sak - du kan börja ta p-piller när som helst. Tänk på att det tar sju dagar innan de ger ett säkert skydd, om du inte börjar på mensens första dag. 

Det är svårt att ge ett generellt svar på, eftersom det beror på många saker till exempel hur många timmar det gått, vilken sorts piller du använder, hur länge du använt dem och var i kartan du befinner dig. Generellt sett finns en risk att du inte längre har ett skydd mot graviditet om det gått mer än 36 timmar sedan du tog den senaste tabletten. Läs i informationen som medföljde förpackningen vad som gäller för din sort. Du kan också hitta Informationen på fass.se - sök på namnet på ditt preventivmedel.

Man kan styra sitt blödningsmönster om man har p-piller med östrogen i eller har mellanpillren Slinda. Man kan ej styra sitt blödningsmönster med andra mellan- eller minipiller. Läs i informationen som medföljde förpackningen vad som gäller för din sort. Du kan också hitta Informationen på fass.se - sök på namnet på ditt preventivmedel.

Det skiljer sig från person till person hur snabbt mensen kommer tillbaka när du slutat med p-piller. Oftast tar det en till två månader, men en del får regelbunden mens direkt när de slutat. Man kan bli gravid direkt när man slutat med p-piller. Ta graviditetstest vid behov och kontakta fysisk vård om mensen dröjer mer än sex månader.

P-piller har enbart effekt så länge du tar dem regelbundet varje dag. Efter att du slutat med p-piller behöver du använda något annat skydd direkt. 

P-piller är en säker metod för att skydda mot graviditet. De kan även ge andra fördelar, så som • minskad eller utebliven mens • minskad mensvärk • möjlighet att styra över mensen • minskade problem med PMS. Vissa hormonella preventivmedel ger även minskad risk för • tjocktarmscancer • livmodercancer • äggstockscancer

Det är vanligt att känna av biverkningar när du börjar med p-piller som sedan försvinner eller blir lindrigare efter några månader. Exempel på biverkningar är att få små blödningar, spända bröst, huvudvärk, minskad sexlust och nedstämdhet. En del kan få mer problem med akne, medan andra blir bättre och får minskade akneproblem.  Ett av hormonerna i p-piller kan öka risken för blodpropp. Det är en ovanlig biverkning, men som en försiktighetsåtgärdskrivs p-piller inte ut till personer som kan ha ökad risk för blodpropp.  Det finns flera olika sorters p-piller, och biverkningarna kan skilja sig åt. Om du besväras av biverkningar kan det vara värt att prova en annan sort. 

P-piller kom till Sverige på 1960-talet. De öppnade möjligheten för kvinnor att leva livet så som de vill, och styra sin fertilitet. 

Framför allt innehöll de tidiga p-pillren mycket höga doser av östrogen, vilket för många gav kraftiga biverkningar i form av till exempel viktökning, huvudvärk, humörspåverkan och minskad sexlust.  Dagens p-piller innehåller mycket lägre dos östrogen, ochtillägg av gestagen, som är en syntetisk variant av det kroppsegna hormonet progesteron. 

Frågor om din tjänsten

P-pillerkollen.se har öppet för att ta emot ditt besök dygnet runt! Våra läkare arbetar och ser över dina svar mellan klockan 7.00 och 22.00. Har du gjort ett besök under natten och fått ett recept kan du hämta ut läkemedlet direkt när apoteket öppnar.

Du kan se dina förskrivna läkemedel på lakemedelskollen.ehalsomyndigheten.se. Dina recept är personliga och kan vara känsliga, därför kommunicerar vi aldrig vilka läkemedel du har fått via mejl eller sms.

Vi är certifierade av Trygg e-Handel och är därmed en säker webbplats för internetköp. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter här och hur vi behandlar dina betaluppgifter här www.ppillerkollen.se/agreements/integritetspolicy