P-piller och receptförnyelse: En guide för moderna kvinnor

P-piller är en av de mest använda preventivmetoderna världen över. Denna bekväma och pålitliga form av preventivmedel har gjort det möjligt för kvinnor att ta kontroll över sin reproduktiva hälsa i flera årtionden. För de som använder p-piller är det viktigt att förstå processen för receptförnyelse och de moderna alternativen som finns tillgängliga, som p-pillerkollen.se.

Varför p-piller?

P-piller är små tabletter som förhindrar graviditet. Utöver att ge skydd mot oönskad graviditet kan p-piller också hjälpa till att ge minskad mensvärk, göra att du blöder mindre och lindra PMS.

Att förnya p-piller-recept: Från traditionella utmaningar till moderna sätt

Innan digitalvårdens uppkomst krävdes besök hos en barnmorska eller läkare i fysisk vård för att få p-pillerrecept. Besök i den fysiska vården kan vara tidskrävande och krångligt, särskilt om du har ett fullspäckat vardagsschema. Nu kan du som har en pågående behandling med p-piller och som vill förnya ditt p-pillerrecept snabbt och enkelt få receptförnyelse via oss på p-pillerkollen. För dig som önskar recept på annan preventivmedelsmetod eller om du inte ännu har någon preventivmedelsbehandling, hänvisar vi dig till vår sammarbetspartner Doktor.se.

Receptförnyelse hos p-pillerkollen: så här går det till

Istället för att boka en tid hos en läkare eller stå i kö på en vårdcentral, kan du enkelt förnya ditt recept genom några enkla steg hos p-pillerkollen.

Besvara frågor: Genom att du svarar på några hälsorelaterade frågor bedömer vårt team av legitimerade läkare om du kan fortsätta med samma behandling. Om du behöver rådgivning hänvisas du till Doktor.se för att få hjälp av deras barnmorskor. Läkaren går igenom svaren: Läkare granskar dina svar och bekräftar förnyelsen om det är lämpligt. Förnyelse: Om förnyelsen godkänns, kan du hämta ut ditt recept på alla apotek inom några minuter. Du slipper allt krångel med fysiska besök.

Sammanfattning

P-piller är en populär och pålitlig preventivmetod. Med tanke på dagens moderna teknik behöver inte receptförnyelse vara krångligt. P-pillerkollen.se erbjuder en enkel och tidsbesparande lösning som passar dem med en hektisk livsstil. Genom att följa några enkla steg kan du säkerställa att du alltid har tillgång till ditt p-pillerrecept utan krångel och stress. Ta kontroll över din reproduktiva hälsa på ett smidigt sätt med hjälp av p-pillerkollen.se.

P-piller är det vanligaste preventivmedlet, men det passar kanske inte för alla

Vad är det för skillnad mellan olika p-piller?

Det finns många olika sorters p-piller, men den största skillnaden är att vissa innehåller bara en typ av hormon, gestagen, de kallas för mini-piller eller mellanpiller, sen finns det kombinerade p-piller som innehåller en kombination av gestagen och östrogen.

Hur ska jag veta vilket p-piller jag ska ha

Det är väldigt individuellt vilket p-piller som passar olika personer. En sort som funkar för en person kanske inte alls passar för en annan. Ibland kan det till och med vara så att en p-pillersort är direkt olämpligt för dig. Det är därför viktigt att ha en rådgivning med barnmorska, gynekolog, eller en allmänläkare som är kunnig inom området, innan man bestämmer vilket preventivmedel man ska ha.

Finns det andra preventivmedel än p-piller?

Det finns många olika preventivmedel, och olika metoder skyddar olika bra mot graviditet. Högst säkerhet mot graviditet har man med så kallade långtidsverkande preventivmedel som hormonspiral och p-stav som ger ett mycket gott skydd under flera år, men även p-piller ger en mycket hög säkerhet om man kommer ihåg att ta dem som man ska. Har du svårt att komma ihåg att ta dina p-piller skulle jag rekommendera att du kontaktar en barnmorska och byter till något som du inte behöver ta dagligen, det finns flera alternativ här, även om man inte vill ha en spiral eller p-stav.

Hur kan jag veta vilket preventivmedel som passar just mig

När man skaffar ett nytt preventivmedel ska man ha en ordentlig rådgivning för att komma fram till vad som är lämpligt för just dig, ofta har man ett samtal med en barnmorska på ungdomsmottagningen eller mödravården. Du får berätta lite om din livssituation, hur viktigt det är att inte bli gravid och man går igenom din allmänna hälsa. Beroende på vilket preventivmedel som sen är aktuellt kontrolleras även ditt blodtryck och du får uppge din vikt om det behövs.

Varför är det viktigt att kontrollera sitt blodtryck?

Om man har ett preventivmedel som innehåller östrogen är det viktigt att kontrollera sitt blodtryck men jämna mellanrum. Det beror på att könshormonet östrogen i sällsynta fall kan göra att ditt blodtryck stiger. Om blodtrycket höjs ökar risken för blodproppar, även om det är ovanligt, och den risken är störst under de första 6 månaderna efter påbörjad behandling. Därför behöver ditt blodtryck mätas innan du börjar ta ditt preventivmedel, för att sen följas upp efter 3 till 6 månader. Om allt ser bra ut då behöver du bara kontrollera ditt blodtryck varje eller vartannat år, i samband med receptförnyelse.

Kan preventivmedel göra att jag får svårt att bli gravid?

Nej, det gör det inte. Mensen kommer oftast tillbaka snabbt efter att du slutat med ditt preventivmedel. Det är dessutom så att du kan bli gravid direkt, även om du inte haft någon menstruation. Beroenden på vilket preventivmedel du haft kan det variera hur snabbt din mens sedan blir regelbunden, men vanligtvis blir den det efter en till två månader. P-spruta, som är relativt ovanligt i Sverige, är det enda preventivmedel där det tar längst tid att få tillbaka sin mens, där det kan ta upp till ett år att återfå en normal menscykel.

Maria Björnesjö, leg barnmorska